31 mars, 2014

Jante-lagen är död!
Länge leve Janne-lagen!

Av JanneHbom

fallfrukt_600

[LINNEFORS 2014-03-31] (31 av 100) Jag har den stora förmånen att i mitt arbete få träffa uppfinnare då och då. En del så hemliga att de nästan inte vill tala om vad de heter. Andra, med det som från början verkar vara helt, galna idéer. Men det som förenar dem alla är förmågan att tänka utanför ramarna, att identifiera behov och komma på lösningar. Hela världen är fylld av möjligheter, av utmaningar – en enda kokande, kreativ gryta …om det inte vore för Vadvardevisa-folket

Ni känner väl till Vadvardevisa-folket?  Ni vet de som alltid står vi sidan om och ruskar lite klentroget på huvudet och hummar njuggt och talar gärna på inandning. Favorituttrycken är:

-Det där kommer aldrig att fungera, eller med ännu mer inandning och gärna bakåtlutade med putande underläpp:
-Det där har vi redan försökt. Efter den kommentaren kan man till och med ibland skönja ett litet skevt leende eller snarare grimas i deras anleten.

Trots Vadvardevisa-folkets alla bannor och beskäftigheter händer det tack och lov då och då att någon tar sats och försöker. Om det då går åt pipan – och det vet ju alla som jobbar med kreativa processer att det gör det då och då  – går åt pipan – då står Vadvardevisa-folket och säger unisont:
-Vad var det vi sa! Oftast oklädsamt nöjda med att deras domedagsprofetia ännu en gång slagit in. För Vadvardevisa-folket gäller Jante-lagen. Den är på något sätt en av grundpartiklarna i deras hela existens.

Författaren Aksel Sandemose skapade Jante-lagen redan 1933 i sin roman En flykting korsar sitt spår. Jantelagen formulerar i ord den oskrivna lag, som säger att man inte får sticka upp och tro att man är bättre än andra på något sätt. Allt samlat i 10 budord.

1.                         Du skall inte tro att du är något.

2.                         Du skall inte tro att du är lika god som vi.

3.                         Du skall inte tro att du är klokare än vi.

4.                         Du skall inte inbilla dig att du är bättre än vi.

5.                         Du skall inte tro att du vet mer än vi.

6.                         Du skall inte tro att du är förmer än vi.

7.                         Du skall inte tro att du duger till något.

8.                         Du skall inte skratta åt oss.

9.                         Du skall inte tro att någon bryr sig om dig.

10.                       Du skall inte tro att du kan lära oss något.

Där Jante-lagen är stark där frodas ingen kreativitet. Död åt den. I mina bolag har har vi istället alltid infört Janne-lagen också formulerad i 10 budord.De lyder:

1.                         Du är något.

2.                         Du är minst lika god som vi.

3.                         Du är minst lik klok som vi.

4.                         Du skall inbilla dig och fantisera.

5.                         Du vet mycket.

6.                         Du är unik.

7.                         Du duger.

8.                         Ett gott skratt förlänger livet.

9.                         Du skall veta att vi bryr oss om dig.

10.                       Vi lär varandra nya saker hela tiden.

En kusin till Jante-lagen det är i sin sämsta form den så kallade bruksandan. Det låter lite finare men är i grund och botten samma kreativitetskvävande verksamhet. Kanske ännu mer kopplat till att var och en ska veta sin plats.

Vare sig det gäller Jante-lagen eller bruksandan så är det till syvende och sist inget annat än vi tillsammans som utgör dessa. Det är vi var och en som enskild individ och tillsammans som kollektiv som skapar och underhåller dessa monster.  Det är med andra ord du och jag, vi själva, som bestämmer om vi ska tillhöra Jante- eller Janne-lagen. För jag är helt övertygad om att det finns inga dåliga människor, bara människor i dåliga tillstånd. Nu tänker du kanske lite så där janteiskt att det är lätt för dig skriva och säga men hur gör man då? Hur ska man tillämpa det rent praktiskt?

Först och främst måste du bestämma dig för att du vill vara med i matchen. Då måste du ta dig ut på plan för det är alltid lättare att sitta på läktaren och att aldrig ge sig in i själva spelet. Ställ frågan till dig själv här och nu vem är du? Är du en som oftast sitter på läktaren, eller tillhör du dem som är med och ger sig hän i matchen? Vill du vara med och vill du då tillhöra det kreativa laget? Svara Ja och du är välkommen – du behövs.

Resten är hårt arbete fyllt med massor av glädje och oändliga möjligheter. Men genom att du bara bestämt dig har du redan tagit det första viktiga steget. I nästa inlägg ska jag ge några av mina bästa tips på hur du tar nästa steg …som sagt, välkommen i matchen.

#blogg100
#Blogg100 är en utmaning som går ut på att blogga varje dag, 100 dagar i rad.
Här kan du läsa mer om utmaningen