25 mars, 2014

Cheapy ett dyrköpt bygge

Av JanneHbom

[LINNEFORS 2014-03-25] (25 av 100) Byggvarukedjan Cheapy lägger ned. Knappt hann den 31:a butiken i Ludvika öppna förrän man väljer att lägga ner det svenska byggäventyret. Med butiker från A -Ä, Alingsås till Ängelholm, är det mer än 160 anställda i hela Sverige som berörs av beskedet. Men samtidigt kan vi läsa i morgontidningen att ”anrika” Beijer Bygg kommer att förbarma sig resterna och köper 11 av butikerna. Tja, köper och köper?

Både Beijer Bygg och Cheapy ingår i den danska koncernen DT Group, nordens största grossist och återförsäljargrupp av byggmaterial som de beskriver sig själva. DT som står för Danske Trelastkompaniet (trä)  har under årtionden haft ett stort inflytande över prissättningen av byggmaterial, inte minst i Sverige. Med dominerande återförsäljarkedjor i portföljen som bl.a. Stark i Danmark, Starkki i Finland och Beijer Bygg i Sverige har man under många år lyckats med att sälja rejält dyrt till oss vanliga gör-det-självare (DIY). En del av marknaden som man dessutom egentligen aldrig verkar varit speciellt intresserad av. Det har hela tiden varit den s.k. proffsmarknaden som lockat. B2B har alltid i dessa kretsar anses av någon anledning som finare. Denna uppdelning av marknaden i privat och proffs innebar oftast sämre service för privatkunden till ett betydligt högre pris. Med avancerade rabattrutiner försökte man locka till sig proffsen – snickarna, byggarna och hantverkarna. ”Man måste vara dum i huvet om man handlar på Beijer utan att få minst 25-30% rabatt” som en snickare uttryckte det en gång när Beijers prismodeller kom på tal.

Det totala fokus som lades på proffsen återspeglade sig också på bemötandet i butik. Det fanns få butiker överhuvudtaget på 90-talet där man regelmässigt blev så negligerad och ointresserat bemött som på ett Beijervaruhus. Det var verkligen extraordinärt och vi gjorde studiebesök i deras butiker i avskräckande syfte när vi utbildade andra i bemötande och kundservice.

Därför var det lätt får oss privatkonsumenter att vända denna typ av byggvaruhandel ryggen när det plötsligt hördes ”Knock, Knock” och ByggMax klev in på scenen. I ett slag kunde även vi köpa byggmaterial till konkurrenskraftiga priser. Men vi var inte de enda som gillade idén. Även de trognaste av proffskunder började upptäcka uppstickaren ByggMax och konceptet  spred sig som en löpeld över landet.

Och den danske dominanten ville inte vara sämre. Man lanserade Cheapy och i ett rasande tempo slår man upp Cheapy-lådor runt om i Sverige. Bara under förra året startade man åtta butiker och det kunde ha blivit ännu fler om man bara fått tag i tillräckligt attraktiva lägen. Här gällde det att snabbt vinna tillbaka förlorad mark. På koncernens hemsida kan man än idag läsa ” Cheapy is a leading discount retailer in bulding materials trade in Sweden.” Ett påstående som ekar falskt och saknar all trovärdighet när vi vet att satsningen har misslyckats. Nu har i och för sig hemsidan inte uppdaterats sedan i oktober 2013 och på samma plats anger man att Cheapy består av 25 butiker med 252 medarbetare?!

Nu har Danske Tre i och för sig en viss vana av misslyckanden på den svenska marknaden. Med allt från tveksamma satsningar i Ballingslöv kök till Silvan den förra byggvaruhandelssatsningen i Sverige som gick i stöpet. Silvan hade som mest 11 byggvaruhus i Sverige. Men kunderna svek och åtta varuhus stängdes. Tre varuhus övertogs av – inte helt överraskande – Beijer Bygg.

Trots sin så kallade dominans på marknaden har man alltså inte lyckats att vinna tillbaka oss som man alltid egentligen inte varit intresserad av. Kanske trodde man att det skulle räcka med att stjäla det gul/röda formspråket från ByggMax för att blidka oss. Men bevisligen räcker det inte med läppstift på liket, det behövs också ett hjärta som slår för oss konsumenter – ”Kock, Knock”.

#blogg100
#Blogg100 är en utmaning som går ut på att blogga varje dag, 100 dagar i rad.
Här kan du läsa mer om utmaningen