Argt Lego
[LINNEFORS 2014-02-19] Mitt i februari hade Lego – filmen – Sverigepremiär och det är bara att gratulera den danske leksaksjätten till en timme och fyrtioen minuters lyckad produktplacering dessutom riktad till barn från sju år. För andra veckan i rad toppar filmen dessutom biolistan i USA och har hittills dragit in närmare 1.000 miljoner kronor over there.
I Sverige har filmen med de danska plastleksakerna seglat in på en andra plats på biotoppen. Enligt många filmrecensenter är filmen dessutom ett hyggligt bygge efter gammalt klassiskt recept; Kille med dåligt självförtroende måste bygga sitt ego (inte lego) för att sedan rädda världen, hela tiden stöttad av en smart tjej. Gott nog, men…
Lego blir bara argare och argare. Eller rättare sagt Lego-figurerna blir bara argare och argare. Det har forskare vid Universitetet i Canterbury på Nya Zeeland visat i en studie. Dr Christoph Bartneck som är robotforskare (!) har studerat alla 6.000 olika Lego-figurers ansikten och han konstaterar att antalet arga ansikten ökar på bekostnad av de glada nunorna. Och det är inte bara de ”onda” figurerna som förses med arga ansiktsuttryck även hjältarna och hjältinnorna grinar illa. Doktorn konstaterar att Lego går allt mer mot konfliktorienterade teman i sina leksaker och han tror att de arga ansiktsuttrycken dessutom kan ha en betydande inverkan på barnens lek.
Tråkigt, för Lego är i grunden en fantastisk leksak. Om man nu kan kalla det för en leksak för jag ska villigt erkänna att jag fortfarande i mogen ålder då och då bygger med Lego. Alltid i och för sig under förevändningen att jag deltar i något barns lek. Men vid dessa tillfällen är det de klassiska byggklossarna som fångar min totala uppmärksamhet. De där Lego-gubbarna och gummorna också för den delen, är ett senare påfund som inte fanns när jag som barn en gång i tiden började mitt kreativa konstruerande. Det är den geniala byggstenen i alla sina utföranden som är Lego för mig. Och när jag tänker på det skiner mitt ansikte upp i ett leende.