Dags att skapa lite fredagsmys här i konstpausen. Det gör man ju kanske allra bäst genom en lyfta fram en italiensk barockmålare. Det blir lite som grillchips, tacos och vitlöksdip – allt på en gång. Och så döper i det till Guercino.
Cento är kanske mest berömt för att det är födelsestaden för Ferruccio Lamborghini, mannen som grundande bilföretaget Lamborghini. Men i Cento, som ligger utanför Bologna, föddes också Guercino. Förvisso mer än 300 år innan bilmogulen, närmare bestämt den 8 februari 1591. Guercino hette egentligen Giovanni Francesco Barbieri men det var brukligt att stjärnor redan på tiden la sig till med artistnamn.
Och Guercino utvecklades verkligen till en stjärna där på konstnärshimlen. Influerad av bland annat Caravaggio (ständigt denne Caravaggio) och med en koloristisk, målerisk stil blev han en frisk fläkt inom det italienska barockmåleriet. Kanske rent av för frisk, för längre fram i hans karriär när motreformations bildprogram var ett faktum kom detta att fungera som hämsko för hans skapande. Hans senare produktion av bland annat altartavlor känns till exempel mekaniskt och inspirationslöst utförda.
Men när han var som bäst där på konstnärshimlen så var han verkligen en lysande stjärna. Det är väl nästan förklaringen till att just hans takmålning Aurora blev i det närmaste mallen för många av barockens kommande takmålningar.
Han är illusionens mästare och hans utryckfulla och träffsäkra målning är inte bar konstnärligt utsökt utan också ett synnerligen gott exempel på att han kunde sin matematik. För tänk dig själv att, i bästa fall ligga där tätt under taket på rygg och måla en detalj av en gigantiska takmålning och få till det så att du och jag som betraktare långt där nere, stående på golvet, ska uppleva bilden så som den ska vara. Det är det som alltid har fascinerat mig med muralmålningar. Kanske ännu mer fantastiskt blir det hela när man får veta att Guercino på svenska betyder ”Den vindögde”.
Vad gäller ”Aurora” har jag alltid funderat på varför draghästarna verkar så glada och alla andra sammanbitna eller rent av sura. Men de kanske bara är morgontrötta – när morgonrodnadens gudinna far fram över himlavalvet och budar för en ny dag.
Guercino förblev ungkarl hela livet. Han var dessutom enormt produktiv och dessutom snabb. Mer än 100 altarmålningar runt om i Italien bär hans signatur. Lägg där till knappt 150 oljemålningar och en uppsjö av skisser. Han dog 1666 i Bologna, målandes in i de sista.
Aurora är en fresk som pryder taket i Casino dell’Aurora’s stora hall som ä ren av byggnaderna i Villa Ludovisi. Fresken målades ca 1621.
#enbildkonstnärperdaghållerdoktornborta #konst #konstpaus