30 mars, 2014

En mästare före sin tid

Av JanneHbom

[LINNEFORS 2014-03-30] (30 av 100) Titta noga på den här bilden. Det är en liten detalj av en större oljemålning. Konstnärens absolut sista penseldrag finns i någonstans i den här målningen. Bilden är fylld av en inre skönhet och innehåller en form och en rytm som i sin enkelhet i det närmaste når total fulländning. När målaren dog den 7 april i Toledo i Spanien lämnade han efter sig ett livsverk som fortfarande fascinerar och ger upphov till fler frågor än svar.  

Formspråket, tekniken och ljussättningen är så expressiv och så modern i sitt uttryck att målningen skulle absolut kunna vara målad idag, eller för femtio år sedan eller rent av för etthundra år sedan. Men i år den 7 april är det 400 år sedan konstnären dog. Han hette Domenikos Theotokopoulos och föddes en torsdag i april 1541 i en liten by som heter Fodele på norra delen av Kreta. Han växte upp och började som utbildad ikonmålare i den bysantinska traditionen men ville mer med sitt måleri.

Redan som 19-åring blev han lärling i Venedig hos Titzian som då var en av högrenässansens frontfigurer. Domenikos verk under den perioden bär också mycket av Titzians prägel. Men ändå med ett undantag. Domenikos visar ett större intresse för porträttet. Då Titzians ansikten i måleriet mer eller mindre är målade ansikten, vilka som helst, börjar Domenikos ansikten bli personliga. Varje ansikte är unikt och tillhör en given person. Han skulle också bli en erkänt mycket skicklig porträttmålare med tiden.

I Venedig kommer Domenikos också säkert i kontakt med Tintorettos måleri och dennes hantering av ljus och skugga har säkert haft stor påverkan på Domenikos när han utvecklade dramatiken mellan ljus och mörker i sina kommande målningar.

Efter en tid i tid i Rom där hans konst av en del hade upphöjts till skyarna men av andra fått utstå hård kritik flyttade Domenikos i slutet av 1570-talet till Spanien och till sist till Toledo. Domenikos Theotokopoulos var en djupt troende katolik och när han landade i Toledo hamnade han också i Spaniens religiösa huvudstad. Han hade egentligen inga planer på att stanna i Toledo men blev kvar där resten av sitt liv.

Idag vet inte så många vem Domenikos Theotokopoulos var. Men desto fler känner honom under hans artistnamn – El Greco – greken. El Greco var på måga sätt före sin tid. I uttryck, from och teknik. Kanske inte alltid i bildspråket som genomsyras av hans djupa religiositet. Men han var ändå så apart i sitt måleri att det nästan kan kännas som en dödslängtan att slå sig ner i Toledo, geografiskt centrum för den den spanska inkvisitionens sista period även om den spanska motreformationen då mest gick till angrepp mot judar, muslimer, protestanter och andra oliktänkande.

El Greco levde för mer än 400 år sedan och även om hans konst influerade både Velázques och senare Goya nedvärderades den efter hans död och ansågs av vissa till och med som tekniskt omogen. Men när Pablo Picasso ger uttryck för att El Grecos konst innehåller en kubistisk struktur sällar han sig till de som i början av 1900-talet tillser att att El Grecos konstnärskap återfår den plats i konsthistorien som det förtjänar.  El Greco var i på många sätt före sin tid. I år är han 400 år före sin tid.

Detaljen är från oljemålningen The Adoration of the Shepherds en 319 x 180 cm duk som finns att beskåda på Prado-museet i Madrid.

#blogg100
#Blogg100 är en utmaning som går ut på att blogga varje dag, 100 dagar i rad.
Här kan du läsa mer om utmaningen