En utsökt kulle i Lund
Axel Kulle var en skånsk genremålare som fick sin skolning på konstakademien i Stockholm, i Paris och inte minst i Düsseldorf.
Axel Kulle föddes 1846 i Lund. Under sin tid i Düsseldorf påverkades Kulle starkt av sin lärare Ferdinand Fagerlin och många av Kulles målningar från den tiden känns också mera som försöka att efterlikna Fagerlins konst än som konstnärligt självständiga verk. De var fyllda med nationalromatik och sentimentalitet helt i linje med den så kallade Düsseldorfskolan som Fagerlin företrädde.
När Kulle sedan erhåller ett konststipendium till Paris kommer han i kontakt med friluftsmålarna och möter verk av till exempel Monet, Pissarro och Renoir och hans måleri blir mera uttrycksfullt med kraftigare penselföring och över lag en ljusare färghållning. Det verkar vara under perioden i Paris som Kulle hittar sitt eget uttryck och sitt egna måleri.
Men det är inte mycket friluftsliv i den målning jag valt att visa här. Desto mer drama och interiör. Den förlorade sonens återkomst från 1882 är stort måleri. Berättelsen från Lukasevangeliet i Nya Testamentet har förflyttats till 1800-talet och in i medelklassens salonger.
Ni vet den där bibliska historien där den förlorade sonen återvänder hem efter att ha förlorat allt han ägde, och termen förlorad son har sedan dess kommit att syfta på en son eller någon annan som inte kan leva upp till sina föräldrars förväntningar.
Här står han nu åter i fädernehemmet, med mössa, eller snarare hatten, i hand. Västen saknar en knapp och ser han inte lite tärd ut också. Med sänkt blick, tar han stöd av stolsryggen. Fadern med ett stadigt tag om sin stol och fortfarande med dagens tidning i handen, är han på väg att resa sig, tittar på sin son. Bilden är laddad. Vad kommer att hända. Kanske kan vi ana genom att se på moderns hållning. Hennes blick och händer. Och vem är det som står i hallen utanför och tjuvlyssnar? Är det den äldre sonen? Jag håller andan. Spänningen dallrar. Trots att vi vet hur det slutar. Eller? Här bjuder Axel Kulle in oss i berättelsen med hjälp av en ögonblicksbild och dessutom får vi ett utsökt måleri in i minsta detalj på köpet.
Axel Kulle dör den 27 februari 1908 i Stockholm.
Den förlorade sonens återkomst från 1882 är en olja på pannå och finns i privat ägo. Däremot finns skissen till tavlan i Nationalmuseums samlingar. Den, skissen, är också väl värd att se, inte minst för att den berättar lite mer om hur Kulle byggde upp målningen.
#enbildkonstnärperdaghållerdoktornborta #konst #konstpaus