Energitjuvar stjäl
Bli en motkraft!
[LINNEFORS 2014-04-02] Efter att ha bläddrat igenom morgonens tidningsskörd vid köksbordet är det bara att konstatera att det mesta där ute består av elände, våld, ledsamheter och en radda av uppförsbackar. En av morgontidningarna toppar idag första sidan med att trumpeta ut att Sverige ligger långt efter håller därefter god fart i utportionerandet av all bedrövelse och jämmer och avslutar med att på tidningens allra sista sidas sista hörn konstatera att till och med de galna tjädrarna är tillbaka i skogen. Med andra ord en helt vanlig morgon vid frukostbordet tillsammans med tidningarna.
Men det är egentligen inget konstigt med det. Elände säljer! (se bara rubriken i denna artikel och du klickade) En braskande negativ rubrik på förstasidesplats får fler läsare. En negativ nyhet får analogt med detta mer utrymme i tidningen än en positiv och glädjande nyhet.
Problemet är att vi som människor färgas av det vi läser och får till oss via media mer än vad vi kanske tror. Risken finns att vi tar efter det manér som tydligen säljer tidningar och gör det till vårt naturliga sätt att se på saker och ting. Vi tonar ned eller rent av glömmer bort det positiva och väljer istället på att fokusera på det negativa. Ett företag, en organisation eller till exempel ett arbetslag där de negativa tongångarna fått fäste kommer ohjälpligt att misslyckas i sitt uppdrag. Det är då det är dags för dig som bestämt dig att vara med i matchen att träda fram som en motkraft. Kom ihåg du spelar ju i det kreativa laget.
Det är tyvärr så att en del människor verkar få näring av det negativa och har sett som sin uppgift att alltid se nackdelarna i tillvaron. Ibland är det här människor som helt enkelt befinner sig i ett dåligt tillstånd på sin livsresa. Ibland är det bara så att man har slutat höra sin egen röst och slentrianmässigt bara nöter på i samma spår. Oavsett vad anledningen är så finns de mitt ibland oss – ENERGITJUVARNA. De som bara tar och tar men som ytterst sällan ger tillbaka något överhuvudtaget. Han och hon finns tyvärr i alla organisationer, ibland i en tongivande roll, ibland mera i bakgrunden. Oavsett vilken för energitjuvarna aldrig något gott med sig. Tvärtom, de bidrar många gånger till söndring, ryktesspridning och polarisering och allmänt dålig stämning på arbetsplatsen. Jag har mött många kollegor till energitjuvar som nogsamt undviker situationer där man vet att energitjuvarna ska medverka. Jag har också sett exempel på där medarbetare valt att sluta sin anställning på grund av dessa individer. Det behövs heller inte speciellt många energitjuvar på en arbetsplats för att det ska påverka hela organisationens kultur.
För att vi ska utvecklas som företag och organisation och som individer måste det tillföras med energi än vad vi gör av med. Vi måste helt enkelt öka tillförseln av energi och begränsa tjuveriet. Här kan du spela en avgörande roll som motkraft.
Använd dig av Energitricket. Ta till exempel när du sitter där runt fikabordet med dina arbetskamrater och energitjuven drar igång sin vanliga harang om det ena eller det andra problemet. Det kan vara en chef som är usel, en kund som är helt slut i huvudet eller en icke närvarande medarbetare som helt plötsligt inte är vatten värd. Eller så är det helt enkelt bara fel på vädret och dessutom har helgen varit helt värdelös och Carola hade konstiga kläder i teven. Du känner säker igen det. Energitjuven har oftast en uppsjö av invändningar, klagomål och kritik på lager som kan avfyras från höften när som helst. Var inte kaffet lite väl stark också? Några hang-arounds till tjuven nickar och ler och ger Energitjuven den lilla bekräftelse han eller hon behöver för att fortsätta sitt stjälande. Man kan riktigt känna hur all energi runt fikabordet sugs upp av Energitjuven och blickarna sänks. Det är nu du ska använda dig av Energitricket.
Vänd dig till tjuven men säg till alla:
-Hörni, jag har tänkt på en sak. Jag gillar att fika tillsammans med er. Jag fyller på min energi genom lite kaffe, men framförallt genom samtalet tillsammans med er. Jag blir glad när du XX berättar om hundvalpen ni skaffat och när du YY berättar om att du hittat ett nytt sätt att hjälpa kunden ZZ på. Eller när du NN bjuder på dina hembakade, supergoda bullar. Det ger mig ny energi. Men vi klagar mycket runt det här bordet också och det stjäl energi. Ibland verkar det som att klagandet och det negativa tar överhand och när jag går härifrån känns det som att min energi blivit stulen. Det är inte bra. Jag tro att vi behöver tillföra mer energi till varandra än vi tar för att fortsätta vara framgångsrika. Jag har ett förslag. Jag kallar det för ENERGITRICKET. Det är lika fånigt som enkelt. Men också effektivt. För varje negativ kommentar man fäller vid det här bordet måste man tillföra minst två positiva så att tillflödet av energi ökar. Vad tycker ni? Visst är det en bra idé?
Detta är en variant av ENERGITRICKET. Jag vet att det fungerar och kan ha en otrolig sprängkraft i en arbetsgrupp. Från början kommer vissa att till och med raljera över det men ändå leverera och så småningom när det får fotfäste i gruppen kommer även problem och utmaningar att kunna hanteras utifrån en positiv grundsyn. Du och din medarbetare kommer också att må bättre, vilket gynnar hela företaget eller organisationen.
För en del Energitjuvar innebär energitricket dessutom ett sätt att ta sig ur ett dåligt tillstånd. För visst är det så – det finns inga dåliga människor, bara människor i dåliga tillstånd.
Nästa text och tips i serien har jag kallat ”Konstruktiv kritik kväver”. Den dyker snart upp här.
Starten hittar du här: ”Jante-lagen är död! Länge leve Janne-lagen!”
Tidigare texter hittar du här: ”Se ljuset och vårda rätten att göra fel”
#blogg100 (33 av 100)
#Blogg100 är en utmaning som går ut på att blogga varje dag, 100 dagar i rad. Här kan du läsa mer om utmaningen
Mycket trevligt inlägg. Sprider vidare, eftersom jag gillar positivitet.
Kram Kim 🙂