Ingen konst utan kritik
Det sägs, ingen konst utan kritiken. Kanske är det så. Dagens konstpaus utgår idag ifrån Clement Greenberg, en synnerligen inflytelserik och betydande amerikansk konstkritiker.
Greenberg föddes den 16 januari 1909 i New York. Som konstkritiker var han tidig med att uppmärksamma konstriktningen abstrakt espressionism. Och då inte minst verk av Jackson Pollock. En konstnär som sorterades i mångt och mycket in i underkategorin action painting. Greenberg valde förvisso istället att kanske mera akademiskt benämna Pollocks måleri som post-målersik abstratktion. Oavsett etikett så var Pollocks måleri kraftfullt. Han jobbade över stora dukar utlagda på golvet.
”Jag föredrar att nubba fast den ospända duken på den hårda väggen eller på golvet. Jag behöver motståndet från en hård yta. På golvet är jag mera otvungen. Jag känner mig närmare målningen, mera som en del av den, eftersom jag på detta sätt kan gå runt den, arbeta från alla de fyra sidorna och bokstavligen befinna mig i målningen. Detta är besläktat med den metod, som används av Västerns indianska sandmålare.”
Till Pollock finns det all anledning att återkomma vid ett senare tillfälle. Ibland kan hans verk bara kännas som färg utskvätt på en duk utan budskap då kan det vara bra att runda av med ett citat från dagens huvudperson, Clement Greenberg:
”It has become apparent that art can have a startling impact without really being or saying anything startling — or new. The character itself of being startling, spectacular, or upsetting has become conventionalized, part of safe good taste.”
Convergence är namnet på Jackon Pollocks mästerverk från 1952 och ett tydligt exempel på den dropp-målningsteknik han utvecklade. Verket finns att beskåda på Albright-Knox Art galleriet i Buffalo, USA.
#enbildkonstnärperdaghållerdoktornborta #konst #konstpaus