MORGONEN FÖRE MIDSOMMARAFTON – Sverige är ute ur Fotbolls-EM och delstaten Rio de Janeiro som arrangerar årets OS får sju miljarder i stödlån av den brasilianska regeringen för att klara vardagen. Alla ryssar som sysslar med friidrott är dopade och jag begår årets golfpremiär den 7 juli. Det är med andra ord sant, det klassiska ordstävet – EN OLYCKA KOMMER SÄLLAN ENSAM.
Jag så en steglits i morse. På min väg upp till brevlådan. Med sin röda ansiktsmask får finken mig att tänka på klassiska maskeradbaler. Ni vet, sådana som man sett på film eller på 1700-talet, om man nu var med då.
I Motala vågar inte företagarna klaga på kommunen. Rent generellt i Sverige vågar inte en av tre företagare klagar på sin kommun, men i Motala är det tydligen ännu värre, cirka 43% har en eller flera gånger tvekat att lämna klagomål till kommunen. I Mjölby är samma siffra 27% och i Bästa Boxholm är siffran 24%. Det är Svenskt Näringsliv som gjort undersökningen och den är väl en del av intresseorganisationens sätt att vidmakthålla intresset för årets kommunranking för företagsklimatet som presenteras den 20 september. Jag funderar, vad hade hänt om man istället för ”Har du tvekat att lämna klagomål till kommunen?” hade ställt frågan ”Har du någon gång under det senaste året berömt din kommun?”
Tänka om man, även när man jobbar med opinionsbildning så som Svenskt Näringsliv gör, kunde jobba med positiv förstärkning istället för skuldbeläggning när man vill åstadkomma förändring och förbättring. Förmodligen skulle det fungera betydligt bättre. För med ord som klagomål i frågeställningen tvingar man nästan respondenten till att tänka negativa tankar innan man avger svar. Jag menar, som man frågar får man svar. Det är väl följande klassiker ett gott exempel på:
”Vad tycker du om plågsamma djurförsök?” Vad svarar man på det?
Så, tänk om man istället utgick från att samhällsbygge är, när det är som bäst, något vi gör tillsammans. Kommungubbar och kommungummor, företagare och medborgare, ideella föreningar och spännande intressesammanslutningar och alla andra. Och vi har bestämt oss för att vi når bäst resultat genom att peppa och bygga varandra. Då skulle organisationer och personer skulle tillföras energi istället för att dräneras på den samma. Vilka möjligheter! Heja Sverige!