Snipp, snapp, Snut!
Det är mycket miljoner just nu. Nästan elva miljoner var någon villig att punga ut för ett av Honoré de Balzac’s romanmanus.
På tal om miljoner. Hundratals, förmodligen tusentals miljoner har Polisen bara på några år investerat i nya datasystem. Först var det Pust Java som togs i drift år 2011, beskrevs av dåvarande rikspolischefen Bengt Svenson som en succé för att sedan redan efter några månader läggas ned. Kostnad 100 miljoner.
Men inga problem, Pust Java skulle ersättas av Pust Siebel, ett toppmodernt system som skulle vara rena mirakelkuren för myndigheten. Efter några års programutveckling och hundratals miljoner i utvecklingskostnad hade man till slut ett nytt system. Ett system som skulle visa sig vara totalt undermåligt på alla sätt och vis. Dessutom så komplicerat att använda att det ledde till att avrapporteringstiden för en genomsnittlig polis ökar med en halvtimme om dagen. Multiplicera detta med fem dagar i veckan, 40 veckor om året, och vi har 100 timmar per år och anställd. Om vi antar att systemet har en livslängd på 10 år så blir det totalt 1000 timmar i ren arbetstidsförlust per polis. På 20 000 poliser blir det 20 miljoner timmar.
Eller översatt i reda pengar tio miljarder kronor, alltså tiotusen miljoner kronor. I slutet av februari 2014 fattade Polismyndigheten beslutet att Pust Siebel skulle avvecklas. Pust Siebel – puts väck. Polisen gick tillbaka till att använda RAR (rationell anmälningsrutin) ett föråldrat system utvecklat redan på 90-talet och förmodligen försett med ett antal patchar och fixar under sin livslängd för att överhuvudtaget kunna fungera tillsammans med dagens teknik och i dagens IT-miljöer.
Nu är tydligen måttet rågat för nu kommer det rena nödrop från poliser på fältet att det gamla systemet är i det närmaste obrukbart.
Så på tal om miljoner, förmodligen är det fler än sex nollor inom polismyndigheten som borde fått stå till svars för detta.
Snipp snapp, snut!