Hur är det? Hur mår du egentligen. Är du din egen lyckas smed? Överallt möts vi av tips och förslag på hur man kan bli en lyckligare människa. Tidningsmurvlar, tevefolk, bloggare och poddare, ja till och med Youtubers, alla fyller de sina kanaler med hurtfriska hurrarop och mediala kämpa-på-pepp så det räcker och blir över. Vi försöker möblera ljust, aktar oss för currykors, äter kravodlat, tränar i trikåer och källsorterar våra fadderbarn. Vi gör allt vi förmår och sväljer våra lyckopiller med ull och hår. Noga att följa alla råd på vår väg mot den eviga lyckan.
Men för alla som redan uppnått lycka, som redan går omkring där i ett ständigt lyckorus. Tänk om de är FÖR lyckliga? Vad gör man då? Hur blir man mindre lycklig? De är frågor som det hittills inte funnits några svar på. Förrän nu. Här kommer nu för första gången den kompletta listan – Tio saker som enligt forskningen gör dig mer olycklig på riktigt. Kom ihåg var du läste den först.
1. Upplev aldrig kultur
Se nogsamt till att du undviker varje form av kultur. Teater, konst och musik är lika med pestflagg för dig. Om du måste titta på teve, vilket förvisso oftast är helt renons på kultur, välj dock för säkerhets skull alltid TV3. Har du bestämt dig för att bli rejält hardcore, välj även bort yoghurt då vi hört att även denna produkt innehåller någon form av kultur.
2. Småprata aldrig med folk du inte känner
Egentligen bör du bara prata med folk som du är nära släkt med. Och bara då om du måste. All annan kommunikation kan skapa nya intryck och upplevelser och då finns det en uppenbar risk att i det nya kan vidga dina horisont. Det är tyvärr många gånger vederlagt att ge sig själv nya horisonter kan vara en språngbräda mot lycka. Med andra ord fäll ned blicken och stanna kvar i det lilla. Så litet som möjligt desto bättre.
3. Tidsbegränsa prat med dina vänner
Försök att alltid hålla en kort ton till de som du tror är dina vänner. På det sättet håller du nere samtalstiden och dina så kallade vänner kommer med tiden att ge upp försöken att få till ett längre samtal med dig. Och de ska kalla sig dina vänner?
4. Välj alltid apati framför för engagemang
Det finns hur mycket som helst att engagerar sig i bara i det området som du bor. Föreningar, fritidsintressen och till och med politik och opinionsbildning. Du måste lära dig att välja bort och tacka nej till alla de frestelser du kommer att erbjudas. Ingen kommer någonsin någon gång att tacka dig för att du lät dig väljas in i bostadsrättens styrelse, deltog i hembygdsdagen eller sålde bingolotter åt den lokala frimärksklubbens ungdomssektion. Risken för engagemang ska alltid mynna ut i att du istället väljer apatin. Varför inte då, dessutom framför teven. Under förutsättning att det är trean som du tittar på.
5. Sätt upp stora, orealistiska och ouppnåeliga mål
Ät aldrig elefanten i bitar. Försök att sluka den i en enda tugga. Ditt liv kommer garanterat kantas av det ena misslyckandet efter det andra. Delmål ska överhuvudtaget inte finnas i ditt vokabulär. Gärna mellanmål dock, ofta och alltid fyllda med tomma kalorier, nervskadande sötningsmedel och artificiell kemi.
6. Titta på fula saker
Försök att omge dig med fula saker. Din närmiljö har större betydelse än vad tro tro i jakten på ett olyckligt liv. Behöver du bil? Sälj den du har och köp en Fiat Multipla, verkligen ful som stryk. Börja prata gävlemål och tälta varje helg i valfritt industriområde i en svensk småstad. Om du dessutom klär dig i sepiafärgade kläder och börjar överkonsumera morötter kommer varje möte med en spegel garanterat utlösa fullskaligt fulslag.
7. Totalt frukt- och grönsaksförbud
Förutom morötterna då. Skala bort allt med skal. Ät onyttigt. Rött istället för grönt. Kött istället för nötter. Det närmaste frukt du ska komma är att du bär en fläckig T-shirt med dålig passform från det oändligt otrendiga klädmärket Fruit of the loom.
8, 9 & 10 Saknas
De tre sista punkterna i den här listan saknas. Helt enkelt för att saknad är en oslagbar ingrediens när man river lycka för att bygga olycka.
De var hela listan. Och som du ser, det är minst sagt ett heltidsarbete att uppnå olycka. Det gäller att inte ge upp att ge upp. Därför skickar vi med några handfasta styrkeord:
”Den som letar efter olyckan, han finner den också.”
Lycka till, eller förlåt, olycka till!